Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları

Artırılmış gerçeklik yıllardır ortalıkta olmasına rağmen, artırılmış gerçekliğin halk arasında kendine gelmesi ancak Android ve iOS akıllı telefonların GPS, kamera ve AR özelliğiyle donatılmasıyla mümkün oldu. Artırılmış gerçeklik, bilgisayar tarafından oluşturulan grafiklerle dijital olarak zenginleştirilmiş canlı video görüntüleri biçiminde sanal gerçekliği gerçek dünyayla birleştiren teknolojidir. AR, insanların taktığı kulaklıklar ve mobil cihazlardaki ekranlar aracılığıyla deneyimlenebilir.

Android akıllı telefonlar için AR yazılım geliştirme kitlerinin ve mobil cihazları için Apple'ın ARKit'inin uzun listesi, geliştiricilere uygulamalarına AR öğeleri eklemek için ihtiyaç duydukları araçları sağlar.

Bir perakendecinin sanal mobilyalarının satın almadan önce odanızda nasıl göründüğünü görmek ister misiniz? Yakında bunun için bir AR uygulaması olacak. Yemek odası masanızı temizlemek ve onu en sevdiğiniz aksiyon-macera oyunu mekanları ve karakterleriyle doldurmak mı istiyorsunuz? Yapabilirsiniz.

iPhone ve Android cihazlara yönelik AR uygulamalarının sayısı önemli ölçüde arttı ve bunlar yalnızca oyunlarla sınırlı değil. Perakendeciler AR olanaklarına büyük ilgi gösteriyor.

Şimdiye kadar Microsoft'un HoloLens'ini veya Facebook'un Oculus VR başlığını duymuş olabilirsiniz . Bu üst düzey kulaklıklar herkes tarafından heyecanla bekleniyordu, ancak yalnızca şanslı bir azınlık bunları karşılayabildi. Kulaklıkların tüketici fiyatına sunulması çok uzun sürmedi; Meta 2 başa takılan ekranlı kulaklık, HoloLens'in üçte biri fiyatındaydı. Çoğu AR kulaklık gibi, bir PC'ye bağlıyken çalışır; ancak bağlanmamış kulaklıkların piyasaya çıkması çok uzun sürmeyecektir. Akıllı telefonlar ve tabletlerle kullanım için uygun fiyatlı kulaklıklar mevcuttur. Gelecekte akıllı gözlükler veya akıllı kontakt lensler popüler hale gelebilir.

AR Uygulamaları

Artırılmış gerçeklik için ilk PC, akıllı telefon ve tablet uygulamaları oyunlara odaklanıyordu, ancak AR'nin kullanımları çok daha geniş. Ordu, sahada onarım yapan kadın ve erkeklere yardımcı olmak için artırılmış gerçeklik kullanıyor. Tıbbi personel AR'yi ameliyatlara hazırlanmak için kullanıyor. Olası ticari ve eğitimsel uygulamalar sınırsızdır.

Askeri AR Kullanımları

Heads-Up Display (HUD), teknolojinin askeri uygulamaları söz konusu olduğunda artırılmış gerçekliğin tipik bir örneğidir. Doğrudan savaş pilotunun görüş alanına şeffaf bir ekran yerleştirildi. Tipik olarak pilota gösterilen veriler, diğer kritik verilere ek olarak rakım, hava hızı ve ufuk çizgisini içerir. Pilotun ihtiyaç duyduğu verileri elde etmek için uçağın göstergelerine bakmak zorunda olmaması nedeniyle "dikkat üstü" adı terimi geçerlidir.

Başa Monte Ekran (HMD) kara birlikleri tarafından kullanılır. Düşmanın konumu gibi kritik veriler askere görüş alanı dahilinde sunulabilir. Bu teknoloji aynı zamanda eğitim amaçlı simülasyonlarda da kullanılmaktadır.

Tıbbi AR Kullanımları

Tıp öğrencileri kontrollü bir ortamda ameliyat yapmak için AR teknolojisini kullanıyor. Görselleştirmeler karmaşık tıbbi durumların hastalara açıklanmasına yardımcı olur. Artırılmış gerçeklik, cerraha gelişmiş duyusal algı sağlayarak ameliyat riskini azaltabilir. Bu teknoloji, MRI veya X-ray sistemleriyle birleştirilerek cerrah için her şeyi tek bir görüntüde toplayabilir.

Artırılmış gerçekliğin cerrahi uygulamaları söz konusu olduğunda beyin cerrahisi ön plandadır. Beyni hastanın gerçek anatomisinin üzerinde 3 boyutlu olarak görüntüleme yeteneği cerrah için güçlü bir özelliktir. Beyin, vücudun diğer bölgelerine göre biraz sabit olduğundan, kesin koordinatların kaydedilmesi sağlanabilir. Ameliyat sırasında dokunun hareketi ile ilgili endişeler hala mevcuttur. Bu, artırılmış gerçekliğin çalışması için gereken tam konumlandırmayı etkileyebilir.

Navigasyon için AR Uygulamaları

Navigasyon uygulamaları, artırılmış gerçekliğin muhtemelen günlük hayatımıza en doğal uyumudur. Gelişmiş GPS sistemleri, A noktasından B noktasına gitmeyi kolaylaştırmak için artırılmış gerçeklik kullanıyor. Akıllı telefonun kamerasını GPS ile birlikte kullanan kullanıcılar, seçilen rotayı otomobilin önündeki canlı görüntü üzerinden görüyor. 

Artırılmış Gerçeklikte Gezi

Gezi ve turizm endüstrilerinde artırılmış gerçeklik için çok sayıda uygulama bulunmaktadır. Bir müzedeki sergilerin canlı görüntüsünü gerçekler ve rakamlarla zenginleştirme yeteneği, teknolojinin doğal bir kullanımıdır. 

Gerçek dünyada, artırılmış gerçeklik kullanılarak geziler geliştirildi. Turistler, kamerayla donatılmış bir akıllı telefon kullanarak tarihi mekanlarda dolaşabiliyor ve canlı ekranlarında sunulan gerçekleri ve rakamları görebiliyor. Bu uygulamalar çevrimiçi bir veritabanından veri aramak için GPS ve görüntü tanıma teknolojisini kullanır. Tarihi bir alan hakkındaki bilgilerin yanı sıra, geçmişe bakan ve bu konumun 10, 50 ve hatta 100 yıl önce nasıl göründüğünü gösteren uygulamalar da mevcuttur.

Bakım ve onarım

Motorda onarım yapan bir tamirci, kafasına takılan bir ekran kullanarak üst üste bindirilmiş görüntüleri ve bilgileri kendi görüş hattında görebilir. Prosedür köşedeki bir kutuda sunulabilir ve gerekli aletin görüntüsü, tamircinin gerçekleştirmesi gereken hareketi tam olarak gösterebilir. Artırılmış gerçeklik sistemi tüm önemli parçaları etiketleyebilir. Karmaşık prosedür onarımları bir dizi basit adıma bölünebilir. Simülasyonlar teknisyenleri eğitmek için kullanılabilir ve bu da eğitim masraflarını önemli ölçüde azaltabilir.

AR Oyun Başlıyor

Bilgi işlem gücü ve teknolojisindeki son gelişmelerle birlikte artırılmış gerçeklikteki oyun uygulamaları yükselişte. Başa takılan sistemler artık uygun fiyatlı ve bilgi işlem gücü her zamankinden daha taşınabilir. "Pokemon Go" demeden önce, mobil cihazınızla çalışan ve efsanevi yaratıkları günlük manzaranızın üzerine yerleştiren bir AR oyununa geçebilirsiniz.

Reklam ve Promosyon

Layar Gerçeklik Tarayıcısı, gerçek zamanlı dijital bilgileri gerçek dünyayla birlikte görüntüleyerek etrafınızdaki dünyayı göstermek için tasarlanmış, iPhone ve Android için tasarlanmış bir uygulamadır. Gerçekliğinizi artırmak için mobil cihazınızdaki kamerayı kullanır. Layar uygulaması, mobil cihazınızdaki GPS konum özelliğini kullanarak bulunduğunuz yere göre verileri alır ve bu verileri mobil ekranınızda size görüntüler. Popüler yerler, yapılar ve filmlerle ilgili ayrıntılar Layar'da ele alınmaktadır. Sokak görünümleri, restoranların ve işletmelerin adlarını vitrinlerinin üzerine yerleştirilmiş olarak gösterir.

Resim
X