16/01/2019 Yeni Ekonominin Getirdiği Yeni Özellikler

Özet
:
Yeni ekonomi diğer adı ile İnternet ekonomisi artık hayatımızın her alanında mevcut ve tüm iş yapış şekillerimizi derinden etkiliyor. Geleneksel ekonomiye kıyasla çok üstün özellikleri bulunan yeni ekonomi bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da girişimciler için paha biçilemez fırsatlar sunuyor. Peki nedir bu yeni ekonomiyi üstün kılan özellikler?

Yeni ekonomi diğer adı ile İnternet ekonomisi artık hayatımızın her alanında mevcut ve tüm iş yapış şekillerimizi derinden etkiliyor. Geleneksel ekonomiye kıyasla çok üstün özellikleri bulunan yeni ekonomi bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da girişimciler için paha biçilemez fırsatlar sunuyor. Peki nedir bu yeni ekonomiyi üstün kılan özellikler? İşte bu yazımda sizler için derlediğim yeni ekonominin getirdiği yeni özellikler:
Geleneksel ekonomide pazar statiktir. Yeni ekonomide ise Pazar artık dinamik.
Yeni ekonomide faaliyet alanı otomatik olarak küreseldir. Geleneksel ekonomide ise ulusal veya uluslararası olabilmekte.
Organizasyon yapısı açısından geleneksel ekonomi bürokratik-hiyerarşik iken artık yeni ekonimi ile organizasyonlar çalışma ağı-girişimci yapıya kavuşmuştur.
Yapılacak işin coğrafi açıdan hareket kabiliyeti yeni ekonomide çok daha yüksektir. Buna karşın bölgeler arası rekabet geleneksel ekonomide daha düşüktür.
Üretimin yönetimi geleneksel ekonomide kitle üretimi şeklindeyken yeni ekonomide bu durum “esnek üretim kabiliyeti” şeklini almıştır.
Üretim için gerekli temel faktörler geleneksel ekonomide sermaye ve işgücü iken, yeni ekonomide bu durum yenilik ve bilgi şeklinde evrilmiştir. Dolayısıyla rekabette avantaj sağlamanın yolu geleneksel ekonomide maliyet liderliği iken İnternet ekonomisinde; yenilikçilik, kalite, pazar bilgisi, maliyet daha çok önem kazanmıştır.
Ar-ge’ye verilen önem de yeni ekonomide eskiye nazaran çok daha yüksektir.
Sektörel ilişkiler açısından anlaşma ve birleşmeler yeni ekonomide çok daha fazla gerçekleşmektedir.
Pazarlama faaliyetleri, geleneksel ekonomide kitle pazarlaması üzerineyken yeni ekonomi ile bireysel pazarlamaya geçilmiştir. Pazarlama becerileri açısından  yeni ekonomi geniş bir yelpazede bilgi ve deneyim gerektirir.
İşveren-İşgören ilişkileri geleneksel ekonomide rekabete dayalıyken İnternet ekonomisi ile  “birlikte çalışma” ön plana çıkmıştır.
            Ve bunun gibi yeni özellikler ile İnternet ekonomisi var gücüyle hayatın her alanını etkilemeye devam ediyor. Dijitalleşme artık bir olgu olmaktan öte devrim niteliğinde değişimler yaratıyor. Bu dijital devrim sürecini kaçırmamak ülke ekonomileri açısından elzem bir hal aldı demek pekte yanlış sayılmaz...
 

Resim
X