(16/04/2023) GPT-4 Çıkalı Bir Ay Oldu, Bakın Neler Yapıyor, Çook Şaşıracaksınız!

Resim

Gpt-4 bir yapay zeka uygulaması. Bir önceki sürümüne nazaran çok daha gelişmiş özelliklere sahip ve tüm dünyayı derinden etkiledi diyebiliriz. Herkes aşılan bu eşiğin şaşkınlığı içinde...

   Gpt-4 resim ve metinleri anlıyor ve işleyebiliyor. Bazı konularda insan seviyesinde performans gösterirken, sanat tarihi, yazma, okuma, biyoloji, hesaplama gibi konularda insan üstü performans sergiliyor. Şimdilik sorulanlara metin olarak cevap veriyor.

   Makine öğrenmesi, derin öğrenme gibi yöntemler ile geliştirilen ve öğrenen yapay zeka artık öğretmeye de başladı. Önemli bir eşik atlandı. Tüm dünya heyecanla olacakları bekliyor.

   Yapay zeka sorduğunuz sorulara inanılmaz detaylı cevaplar veriyor. Üretici, önceden eğitilmiş bir nöro model. Sinir ağı gibi İnternet ağını kullanıyor. Herhangi bir şeyi, programlamaya gerek kalmadan, verileri ve aralarındaki ilişkiyi analiz edip yeni bilgiler üretebiliyor. Veriye ulaşması ise çok kolay. Veri her yerde. WhatsApp mesajlarınızdan, Sosyal Medya yorumlarınıza, Google arama terimlerine kadar her şey veri. Gpt-4 İnternet ile birlikte tüm cevapları kendisi topluyor ve anlamlı şekilde size sunuyor.

   Özellikle programcılar, veri analistleri, öğretmenler, araştırmacılar, gazeteciler, profesörler, avukatlar için mükemmel derecede faydalı. Doğru soruyu sorunca, kendinizin günlerce hatta aylarca zaman harcamanız gereken sonuçları saniyeler içinde önünüze getiriyor. Sadece bu meslekler için değil tabi ki her konuda faydalanacağınız bir asistan. İnsan gibi cevaplar veriyor ve insansı olduğuna inandırıyor. İlk defa dil anlamında bize bu kadar benzeyen bir yapay zeka sürümü. Gpt-3 deki 75 milyar yerine 100 trilyon parametreyi analiz edebiliyor. Sadece metin de değil artık görselleri de gösterip “bu görseli bana yorumlayabilir misin?” diyebiliyoruz ya da “bu görsel neden komik?” gibi sorulara da çok tatmin edici yanıtlar veriyor. İşte bu sınıf atlatan bir gelişme. İki alakasız şeyi birleştirerek oluşturulmuş görsel bir şakayı bile yorumlayabiliyor. Yani varılan noktada, insan gibi alakasız bağlantıları tespit edebiliyor.

   Uzmanlık gerektirecek üst düzey üniversite sınavlarında dahi, en yüksek puan alan insanların, %10'luk kısmında yer alabilecek performansa sahip.

   Doğru kullandığınızda sizi tek başına uzman bir kadroya dönüştürüyor. Sizin için kod yazıyor, tasarım yapıyor, metin oluşturuyor, makale ve hikaye yazıyor. Şirketinizi nasıl büyüteceğinizi gösteren bir danışman gibi hizmet veriyor. Pazarlama planları ve satış raporları hazırlıyor. Yazılı bir metni saniyeler içinde bir PP sunuya dönüştürebiliyor.

   Çıkar çıkmaz tüm dünyada hemen kullanılmaya başlandı. Birçok kişi GPT-4 e şaşılası işler yaptırdı bile: Sıfırdan oyun kodları yazdırıldı, hiç kod bilmeyen biri, Chrome için çalışan bir uzantı yazdırdı ve yayınlandı. Sıfırdan bir dava dosyası hazırlandı. Avukatlar dilekçe yazdırmak için kullandı, akademisyenler makale yazdırdı. Bu kadar da değil: toplantı notlarını dinleyerek tutuyor ve alınan kararlar ile aksiyon planları gibi özet raporlar çıkarabiliyor. Şimdiden şirketler bu teknolojiyi "nasıl adapte ederiz" in hesaplarına başladı bile. Daha fazla işlem kapasitesi ve geniş veri tabanı ile bir kağıda yazdığınız talimatı, gerçek bir web sitesine dönüştürebiliyor. Yetmez diyorsanız: 25.000 kelimelik bir metni saniyeler içinde analiz ettirip, metinden sorduğunuz ya da istediğiniz tüm cevapları hemen alabiliyorsunuz. Buzdolabınızda kalan yiyeceklerin fotosunu çekince size bunlardan yapabileceğiniz onlarca yemek tarifi verebiliyor. İnanmayacaksınız ama, rüya yorumluyor. Hayatınızın ruh ikizini arıyorsanız sizin için en ideal özelliklere sahip kişiyi hesaplayabiliyor ve size tüyolar verebiliyor.

   Doğru kullanıldığında size inanılmaz zaman kazandıran ve vaktinizi daha yaratıcı şeylere ayırma fırsatını sunan bu teknoloji ile artık asıl sorunlara odaklanma şansımız oluşmuştur. Bu gelişme yakın zamanda hayatımızı da dönüştürecektir...

Özet
:
Gpt-4 bir yapay zeka uygulaması. Bir önceki sürümüne nazaran çok daha gelişmiş özelliklere sahip ve tüm dünyayı derinden etkiledi diyebiliriz. Herkes aşılan bu eşiğin şaşkınlığı içinde...
X