(17/09/2022) Değişim Değil, Dönüşüm Yaşanıyor: METAVERSE ve METAMORFOZ!

Resim

Hayatın hemen her alanında, finanstan eğitime, eğlenceden sağlığa, kültürden sanata, merkeziyetsiz yeni bir dünya sunan Metaverse, söylendiği gibi bir değişim değil, tırtılın kelebeğe dönüşümü tarzı bir metamorfoz ile hayatımızı etkilemeye başladı. Zaman ve mekandan bağımsız, hayal gücü ve yaratıcılığı değere dönüştüren Metaverse sektörünün piyasa değerinin 2 yıl içerisinde 800 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. İnancım o ki bu denli bir büyüme ile gelen dönüşüm çok yakında dünyamıza büyüleyici bir hava katacak.

Cerebrum Tech Kurucusu Dr. Erdem Erkul, Metaverse’ün iş dünyası için de sınırsız imkanlar sunduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dijital ekonominin tüm bileşenleri, blok zinciri ve NFT gibi yenilikler de eklendiğinde Metaverse için ‘bir sonraki harika iş platformu’ diyebiliriz. Google, Microsoft ve Meta gibi şirketlerin yaptığı büyük yatırımlar ile Metaverse’e olan ilgi her geçen gün artıyor. Şüphesiz ki en büyük etki alanlarından biri de iş dünyası olacak. Geçiş dönemi pek hızlı olmasa bile Metaverse platformları iş dünyasına sınırsız imkan sunuyor. Bunlardan en barizi sunduğu kapsamlı ve detaylı tecrübe olasılığı. Şirketler basit bir web sitesi üzerinden kitlelere ulaşmaya çalışmaktansa Metaverse üzerinden çok daha ilgi çekici ve cazip bir şekilde ürünlerini müşterilere ulaştırabilecek. Bu da kurumların dijital ortama kaymasına neden olacak. Teknik işlerin yanı sıra birçok yeni iş ortaya çıkacak veya mevcut işler değişime uğrayacak. Şirketlerin pazarlama stratejileri ve ticaret yapış biçimleri Metaverse ile tekrar yapılanacak. Bunlar dışında iş dünyasında verimlilik de artacak. Görüntülü aramalar yerine Metaverse’te gerçekçi bir iş ortamı oluşturularak uzaktan çalışmanın yarattığı konfor korunacak. Ofis ortamı 3 boyutlu avatarlar ile yaşanabilecek. Metaverse’e bağlanmak için mobil cihazları da kullanabiliyoruz ancak nispeten yeni ve farklılık yaratabilecek teknolojiler olarak; Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR), Karma Gerçeklik (MR) ve Genişletilmiş Gerçeklik’i (XR) sıralayabiliriz. Küresel AR, VR ve MR pazarının 2024 yılına kadar 300 milyar dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor.”

Metaverse’i tüm dijital ortamların birleştiği bir evren olarak tanımlayabiliriz. Türkçe karşılığı olarak hala tartışmalar devam etse de şimdilik yaygın karşılık olarak “Sanal Evren” kelimesi kullanılıyor. Metaverse’e sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşmak mümkün oluyor.

“Metaverse kavramından ilk olarak Neal Stephenson isimli yazarın Snow Crash romanında bahsedildi. Romanda gerçek insanların avatarlarının bulunduğu üç boyutlu sanal bir dünyaya Metaverse ismi veriliyordu. Bunun dışında bilim kurgu dünyasında birçok kez, Metaverse benzeri sanal dünyalardan bahsedilmişti. Metaverse’e benzer olarak gösterilebilecek bir diğer örnek de Second Life isimli oyun olabilir. İnternet tabanlı sanal bir dünyada geçen bu oyunda kendi avatarınızı oluşturabiliyor, insanlarla etkileşim kurabiliyor ve gerçek hayatta yaptığınız şeyleri sanal olarak gerçekleştirebiliyorsunuz.” (donanım haber.com )

Bu sanal evrende, üç boyutlu bir avatar yaratılarak; çalışmak, gezmek, oyun oynamak, konsere gitmek, alışveriş yapmak gibi birçok günlük aktiviteyi yerine getirmenin mümkün olması bekleniyor. Daha şimdiden Metaverse evreninde arsa satışları başlamış ve hızla artarak devam etmektedir. Ülkemizden Metaverse’te ilk ofis açan şirket Sagra olurken, Metaverse’de sanal para ile alışveriş yapmak hatta gerçek hayattaki gibi para kazanmak sıradanlaştı diyebiliriz. Metaverse de ilk evlilik ve düğünün de yapıldığını belirtmek isterim.

Kripto para birimlerinin de metaverse’te önemli bir yeri olduğunu söylemeden geçmemek gerek.  Ayrıca NFT eserlerin de Metaverse’te, sergilenmesi ve satılabilmesi planlanıyor. Kısaca özetleyecek olursak kripto para birimleri, sanal bir ekonominin başarılı bir şekilde oluşmasına ve işlemesine olanak sağlıyor.

Fortnite’ın geliştiricisi olan Epic Games’in CEO’su Tim Sweeney de uzun zamandır bu konu hakkındaki hevesini dile getiriyordu: “İnsanlar Metaverse yoluyla beraber oyun oynayabilecek, Netflix’ten film, dizi izleyebilecekler. Gerçek dünyaya çok benzer olacak.”

Tim Sweeney, Mark Zuckerberg gibi insanlar da bu büyük veri tabanının sadece bir parçasını inşa ettiklerini belirtiyorlar. Uzmanlara göre günümüz akıllı telefonları 80’li yıllardaki cep telefonlarına kıyasla neyse, Metaverse de şu anın sanal gerçeklik teknolojisi için o demek.

Yani Metaverse yakın zamanda hemen herşeyin yapılabileceği ikinci bir evren olarak hayatlarımızı dönüştürecek. Teknoloji o kadar fazla gelişecek ki Metaverse’e bilinç aktarımı gibi durumların olabileceğinden dahi söz edilmekte. Umarım ülkemin güzel insanları bu treni de kaçırmaz...
 

Özet
:
Hayatın hemen her alanında, finanstan eğitime, eğlenceden sağlığa, kültürden sanata, merkeziyetsiz yeni bir dünya sunan Metaverse, söylendiği gibi bir değişim değil, tırtılın kelebeğe dönüşümü tarzı bir metamorfoz ile hayatımızı etkilemeye başladı. Zaman ve mekandan bağımsız, hayal gücü ve yaratıcılığı değere dönüştüren Metaverse sektörünün piyasa değerinin 2 yıl içerisinde 800 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. İnancım o ki bu denli bir büyüme ile gelen dönüşüm çok yakında dünyamıza büyüleyici bir hava katacak.
X